Türk Telekom Arena Stadı

5
min read time
2023-07-26 10:34:42


Türk Telekom Arena Projesi İstanbul Seyrantepe bölgesinde 2011 yılında inşa edilmiş Türkiye’nin en büyük spor komplekslerinden biridir. 52.650 seyirci kapasiteli stadyum açık-kapalı otopark, VIP salonları, market, restaurant, müze gibi alanları da bünyesinde taşımaktadır. Stadyum alanı elips şeklindedir. Enine ekseni 190 metre, boyuna ekseni ise 228 metredir. Stadın alt yapı işleri tasarlanırken yangın hidrant hatlarında ve bahçe sulama hatlarında Yüksek Yoğunluklu Polyetilen Borular tercih edilmiştir. Polietilen boruların uygulamasında Wavin’in elektrofüzyon kaynak ek parçaları tercih edilerek alt yapının güvenli ve hızlı şekilde tamamlanması sağlanmıştır.

Stad Almanya-Stuttgart kökenli ASP (Arat-Siegel + Partner) bürosunun koordine ettiği bir konsorsiyum tarafından planlanmıştır. Teknik, mekanik ve elektrik projesi Obermeyer, statiği ise SBP firması tarafından hazırlanmıştır. Her üç planlama bürosu daha önce stadyum inşa etmiş ve spor yapılarında çok deneyimli plancılar olup, ekibin başında uzman mimarlar yer almıştır.

Stadın alt yapısında kullanım kolaylığı, korozyon riskinin olmayışı, çelik boruya göre esneklik, işletim maliyetlerinden tasarruf  etme gibi avantajlar gözetilerek Polietilen boru döşenmesi planlanmıştır. Polietilen boruların birleştirilmesi konusunda ise elektrofüzyon kaynak, alınkaynağı, solvent ile yapıştırma, flanşlı bağlantılar gibi birleştirme yöntemleri öne çıkmıştır. Uygulamanın kolay ve güvenilir olması, boru iç çapında daralma görülmemesi,  kaynak hızı gibi faktörler düşünülerek Wavin ek parçaların kullanıldığı elektofüzyon kaynak tekniği uygulanmıştır.

Polietilen boruların uygulamasında Wavin’in elektrofüzyon kaynak ek parçaları tercih edilerek alt yapının güvenli ve hızlı şekilde tamamlanması sağlanmıştır.
Proje Müdürü

Wavin Polyetilen ek parçalar tek tek poşetlenerek ambalajlanır. Bu sayede şantiye ortamında ek parçaların toz, toprak gibi dış etkilerden korunarak boruyla düzgün füzyonu sağlanmış oldu. Pürüzsüz iç yüzeye sahip olan Wavin ek parçalar sayesinde sürtünme kayıplarının önüne geçilmiştir. Wavin ek parçalarının bir diğer tercih edilme nedeni de limitlendirilmiş yol tasarımına sahip olmasıydı. Elektrofüzyon kaynak esnasında boru ve ek parça arasındaki füzyon basıncı sabittir. Limitlendirilmemiş indikatör tasarımına sahip olan birleşmelerde ise eriyik malzeme ek parçadan dışarıya doğru yayılıp basıncın düşmesine sebep olarak kötü bir kaynağın olmasına yol açmaktadır.

Wavin’in tasarımdaki üstünlüklerinin yanısıra gerek Adana gerekse İstanbul’daki depolarında sahip olduğu yüksek stok seviyesi sayesinde stadın malzeme taleplerine hızlı cevap verebilmiştir.



Bu Sayfayı Paylaş